Gedragstherapie:  verlatingsangst bij je hond

Het inzetten van gedragstherapie voor verlatingsangst bij je hond zorgt dat je:

je huis kan verlaten zonder gepieker over je hond

op momenten dat je dit zelf wil

en je kan thuiskomen in je huis zoals je het achterliet

omdat je hond zich veilig en ontspannen voelt alleen thuis

Leer je hond alleen thuis te zijn door

gedragstherapie bij verlatingsangst bij je hond

in te zetten

Het inzetten van gedragstherapie wanneer je hond verlatingsangst heeft, zorgt ervoor dat je via de juiste technieken je hond leert ontspannen alleen thuis te blijven. Herken je je in één van de volgende situaties:

Zondagmorgen, je hele gezin is al buitenshuis op de been en je moet nog snel even naar de bakker. De rij is iets langer dan verwacht en je staat al een tijdje aan te schuiven. Je wordt er zelf helemaal ongemakkelijk van want je weet dat je hond langer alleen zit dan dat hij eigenlijk aankan. Je bestelt in een haast de taart voor deze namiddag zodat je weer snel naar huis kan. Hoe zal je je huis deze keer aan treffen: Ondergeplast of weer een stuk uit je zetel?

Je gsm rinkelt: een vriendin om te vragen of je even een terrasje wil doen. Voor je hond er was zou dit geen enkel probleem zijn en zou je nu al in je auto zitten. Maar je hond kan niet alleen thuis blijven en een oppas kan je nu niet meer regelen. Met veel spijt in het hart laat je voor de zoveelste keer maar weer eens verstek gaan.

Een nieuwe werkweek staat voor de deur: weer tijd om de agenda’s van je gezin en de hondenoppas samen te leggen. Wie kan er deze week van thuis werken? Wanneer kunnen er boodschappen gedaan worden? En wanneer moet je de oppas inschakelen? Het is iedereen week zo een gepuzzel dat je het een ware opgave is geworden een planning op te stellen.

De zoveelste techniek die je op het internet las om je hond te leren alleen thuis te blijven, blijkt weer maar eens niet te werken. Je wordt er moedeloos van want wat zou je het fijn vinden om nog eens ongestoord de deur achter je dicht te trekken zonder de hele tijd te piekeren over je hond.

Dan is je hond gebaat met een training om zijn verlatingsangst af te leren.

verlatingsangst hond

Wat kan je bereiken met het inzetten van gedragstherapie bij verlatingsangst van je hond?

 

Bij het inzetten van gedragstherapie bij verlatingsangst kan je ervoor zorgen dat:

Je hond alleen thuis kan blijven op een rustige en ontspannen manier;

Je weer snel even naar de winkel kan of met vriendinnen een terrasje kan doen zonder je zorgen te maken dat je hond te lang alleen thuis is;

Je huis in dezelfde staat terugvindt wanneer je terug thuis komt;

Weer kan genieten van je uitjes omdat je niet de hele tijd moet piekeren of je hond het wel aankan om alleen te blijven;

Je weer een ontspannen zondagavond hebt zonder gepuzzel van agenda’s;

Je sterker in je schoenen staat wanneer je het zoveelste ongevraagde advies krijgt om je hond leren alleen te zijn;

Verlatingsangst trainen?

Werk op het tempo van je hond

Tijdens gedragstherapie verlatingsangst

Eén van de meest gemaakte fouten bij het trainen van verlatingsangst is dat de tijdsduur te snel wordt opgebouwd. Een paar minuten langer alleen blijven, kan voor je hond een wereld van verschil maken, daarom is het belangrijk dit zeer stelselmatig uit te bouwen. Maar enkel het stelselmatig opbouwen is niet voldoende. Je moet dit doen in combinatie met de lichaamstaal van je hond want je hond communiceert wanneer het hem teveel gaat worden. Hem observeren is dus een essentieel element van verlatingsangsttraining.

Wanneer je hond signalen toont die aangeven dat hij in paniek geraakt is het tijd om de training stop te zetten, ook al heb je de aangegeven tijdsduur nog niet bereikt. Op het moment dat je hond een paniekaanval krijgt, leert hij namelijk dat alleen zijn heel erg akelig is en je neemt meteen weer een aantal stappen terug in het trainingsproces.

Ja, graag

Een hond die alleen kan thuis zijn

Ondanks dat je heel erg graag samen met je hond op pad gaat, zou het ook fijn zijn om af en toe eens alleen je huis te kunnen verlaten wanneer dat nodig is. Gewoon even de deur achter je dichttrekken zonder zorgen. En dat kan!

Je hond alleen thuis helpt je om je hond te leren ontspannen alleen thuis te zijn zodat jij weer kan doen waar je zin in hebt.

Verlatingsangst gedragstherapie

Gratis minigids

Veel gemaakte fouten bij gedragstherapie verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?

Veel gemaakte fouten bij training van verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?

Wil jij

aan de slag met je hond?

Leer hoe je je hond ontspannen alleen thuis kan laten. In 12 weken bouwen we samen we de tijdsduur op en leer je de in’s & outs van een succesvolle training.

Dank je wel

Iedere keer als we onze Murphy alleen thuislieten, vonden we een aantal plasjes in onze living. We beseften dat Murphy niet alleen thuis gelaten kon worden en dat we hiermee aan de slag moesten gaan.

Tijdens een bezoek aan de snuffeltuin van Liesbet, bleek dat ze aan het specialiseren was in honden met verlatingsangst en toevallig was ze op zoek naar een aantal honden om mee te kunnen trainen. Maar al te graag gingen we op dit aanbod in.

Tijdens de eerste online sessie werd bepaald hoelang Murphy alleen kon blijven en dit zou de basis van onze training worden. Verbaasd waren we als we zagen dat Murphy eigenlijk vrijwel meteen in paniek schiet wanneer we vertrekken. We startten de training dus op een paar seconden en met behulp van het trainingsplan van Liesbet werd deze tijd stelselmatig opgebouwd en kan Murphy na een viertal maanden toch een twee uur alleen thuisblijven.

De training is niet altijd evident omdat de tijd traag wordt opgebouwd, maar we beseffen wel dat dit is wat Murphy nodig heeft om te kunnen wennen aan zijn alleen tijd. Hij heeft nu zoveel meer zelfvertrouwen gekregen. Liesbet keek mee naar de trainingen en stelde dan meteen een tijdsduur op voor de volgende dag. Ook wanneer we vragen hadden of op iets vastliepen konden we bij haar terecht. Op deze manier kregen we zelf de technieken onder de knie en weten we ook waar we op moeten letten als het toch wat teveel wordt voor Murphy. We zijn er nog niet maar met deze kennis kunnen we nu zelf de training verderzetten. En als we vragen hebben, dan staat Liesbet nog steeds klaar voor ons. We zijn heel erg blij dat we op het juiste moment in de snuffeltuin waren. We kunnen het alleen maar aanraden.

Michelle & Murphy

We zijn met Liesbet in contact gekomen net op het moment dat ze op zoek was naar een oefenhond om verlatingsangst te trainen. We hadden zelf al wat zaken uitgeprobeerd maar we boekten amper vooruitgang. Liesbet legde vervolgens uit wat de training inhield en we stonden hier zeker en vast voor open. Het enige struikelpunt was dat Lana niet alleen mocht thuisblijven buiten de trainingen om. Maar waar een wil is, is een weg en na wat brainstormen en agenda’s naast mekaar leggen, was dit probleem van de baan. Vermoedelijk ook één van de redenen waarom we zelf geen vooruitgang boekten.

Na het vaststellen van de baseline dat Lana alleen kon blijven, zijn we aan de slag gegaan. We stonden dagelijks in contact met Liesbet die het filmmateriaal van onze training bekeek en op basis daarvan een nieuw trainingsplan opstelde voor de volgende dag. Op die manier vonden we een soort van routine in onze training. Soms is het wel doorbijten omdat de tijdsduur traag werd opgebouwd of soms werd hij zelfs eens terug afgebouwd wanneer Lana een slechte dag had. Maar dit deed ons inzien dat het wel allemaal op haar tempo gebeurde. En een leuke bonus is dat we Lana hebben leren lezen, iets wat we ook meepakken in andere situaties.

Na 12 weken zijn we vervolgens zelf aan de slag gegaan met Lana. We weten hoe we verder moeten en hebben nog wel een weg af te leggen vooraleer ze een viertal uurtjes alleen kan blijven maar als we zien waar we een half jaar geleden stonden weten we dat met veel geduld en liefde ons einddoel wel bereikt zal worden. Super dat we Liesbet zijn tegengekomen en in dit programma zijn gestapt. Een aanrader.

Kelly & Lana

Start jullie

training met de juiste technieken

Hallo daar! Mijn naam is Liesbet, als hondengedragstherapeute specialiseerde ik me het afgelopen jaar in verlatingsangst. Wanneer je hond verlatingsangst heeft, is dit niet alleen voor hem een zware last. Het kan ook jou belemmeren in je doen en laten. Daarom is het dan ook zo belangrijk bij het trainen van verlatingsangst dat je de juiste technieken gebruikt. Op die manier boek je een blijvend resultaat waardoor je hond alleen kan thuis zijn en jij ook een keertje op een spontaan moment de deur achter je dicht kan trekken zonder de hele tijd bezorgd te zijn over je hond.

Ontdek wat ik voor je kan doen >>

gedragstherapie je hond alleen thuis

Inzichtsgesprek

Zou je graag verdere stappen willen zetten bij je hond te leren alleen thuis te zijn? Plan dan hier een vrijblijvend online adviesgesprek in. Samen bekijken we wat je aan je training kan veranderen.

Liesbet Jacobs