Hallo

Mijn naam is Liesbet

Na heel wat afwisselend vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland, belandde ik in 2016 als vrijwilliger in een Belgisch dierenasiel. Bij dieren ligt mijn hart en op deze manier kon ik misschien een klein beetje van nut zijn voor degenen die het minder hebben getroffen.

Al snel had ik de indruk dat ik bitter weinig afwist over hondengedrag. Als kind bracht ik veel tijd door met een herder maar alles verliep daar gevoelsmatig. Ja, we deden samen wat commandotraining maar maakten vooral veel lange wandelingen. En dan hoorde ik plots allerhande meningen en theorieën over hondengedrag, die mekaar dan ook nog eens vaak tegenspraken. Een heel aantal van die opvattingen kwamen goed van pas maar hier en daar hoorde ik dan toch zaken waar ik me niet goed bij voelde, het nut niet van inzag en al helemaal niet wou toepassen. Daar sta je dan? Want hoe weet je nu welke adviezen je volgt en welke je beter langs je neerlegt? En dan nog te zwijgen over de ‘lastige’ honden, de honden met bepaalde gedragsproblemen. Hoe moest ik met hen omgaan?

Op een zekere dag liep ik de gedragstherapeut van het asiel tegen het lijf en zij bracht de bal aan het rollen. Na een babbeltje was ik gebeten om meer te weten te komen over hondengedrag. En voor ik het wist rolde ik van de ene in de andere cursus.

Liesbet Jacobs - verlatingsangst hond

Kennis gebaseerd op

Moderne wetenschappelijke inzichten

En jeeee, wat valt er veel te weten over hondengedrag laat staan wat er te zeggen valt over de verschillende strekkingen en zienswijzen over het gedrag van een hond. Gelukkig ook een visie die heel hard aansluit bij mijn persoonlijkheid en mijn gevoelsmatig handelen, eentje die wetenschappelijk is onderbouwd. Dit zorgt ervoor dat naast wat ik al gevoelsmatig deed, ik nu ook die dingen kan doen die aansluiten op de leefwereld van de hond.

Van BK9 naar

Je hond alleen thuis

Een aantal jaren later werd BK9 (BeCanine oftewel laat je hond, hond zijn) geboren. Ik leerde de wereld door de ogen van een hond te bekijken, een wezend leven met emoties en behoeftes die ze duidelijk maken via lichaamstaal.  Ik vind het belangrijk te luisteren naar wat de hond te vertellen heeft,

te achterhalen wat de reden van zijn gedrag is en op basis daarvan een trainingsplan op te stellen. En dit neem ik mee in al mijn consulten. Maar dan kwam er die ene hond met verlatingsangst…

Zijn mensen wisten zich geen raad meer. Hun hond was in paniek wanneer hij alleen thuis was en ze hadden allerlei maatregelen getroffen om hem niet meer alleen te laten. Maar dat vergde veel, heel veel van hen. Ze vroegen om hulp en we gingen aan de slag met trainingsplan gingen we aan de slag. Maar al snel besefte ik dat de methode heel erg omslachtig was en verre van efficiënt.  Er moest al een hoop gebeuren nog maar voor je begon te werken aan het opbouwen van de tijd. Dit moest anders kunnen dus ik ging op zoek.

Ik besloot me te specialiseren in verlatingsangst en vond een opleiding die helemaal in mijn plaatje paste: gebaseerd op recente methodes, zachtaardige én efficiënte technieken wordt er gewerkt om de emotie van de hond om te buigen zodat hij alleen kan thuisblijven. En van hieruit is ‘Je hond alleen thuis’ geboren.

je hond alleen thuis - Liesbet Jacobs

Mijn kijk op

Honden met verlatingsangst

Het hebben van een hond met verlatingsangst kan als een grote last op je schouders voelen: je wil je hond niet alleen thuis laten omdat je je dan zorgen maakt over hem maar dat zorgt er ook voor dat je geen spontane dingen meer kan doen. Voor alles is een doordachte planning nodig en wat als je dan toch een keer helemaal onverwacht weg moet? Het vergt zooo veel van je. En dan heb ik nog niet gesproken over alle goedbedoelde adviezen die je her en der krijgt en de (vaak foute) informatie op internet: je ziet geen verbetering bij je hond.

Maar iedere keer je hond alleen is heeft hij een paniekaanval, dat valt niet op te lossen met een paar adviesjes. In mijn ogen is het belangrijk om te werken aan deze paniekaanvallen door gebruik te maken van de juiste technieken waarbij je de emotie van je hond, namelijk angst, ombuigt naar een neutrale emotie. Een goed uitgewerkt trainingsplan is daarbij een belangrijk onderdeel maar het is even belangrijk je hond te kunnen lezen om te weten wanneer hij zijn paniekgrens gaat bereiken. En dat laatste geld niet enkel tijden het trainen van verlatingsangst. Hondentaal begrijpen is een essentieel onderdeel van een goede relatie met je hond.

Weetjes

 

over mij

 

Ik hou van babbelen en dingen uit te leggen waardoor ik nog al eens overweldigend kan overkomen. Maar je zou het ook gewoon enthousiast en gemotiveerd kunnen noemen. Ik spit ook graag dingen uit tot in de kleinste details en wil altijd graag het waarom achter iets weten. Verder heb ik ook een groot rechtvaardigheidsgevoel dat maakt dat ik heel boos wordt als iemand onrecht wordt aangedaan en zeker als dit dan ook nog eens op dieren slaat.

Wanneer mijn eigen dieren bepaalde klachten hebben dan ga ik tot het alleruiterste om ze te helpen. En dat trek ik ook door in mijn consulten, enkel omdat ik wil dat een hond zich gelukkig voelt en goed in zijn vel zit. En een gelukkige hond is een gelukkige mens!

Liesbet - hond alleen thuis

Inzichtsgesprek

Zou je graag verdere stappen willen zetten bij je hond te leren alleen thuis te zijn? Plan dan hier een vrijblijvend online adviesgesprek in. Samen bekijken we wat je aan je training kan veranderen.

Liesbet Jacobs