De lichaamstaal van je hond observeren tijdens verlatingsangsttraining is cruciaal. Het is niet alleen aan de hand van deze lichaamstaal dat je kan bepalen of je hond al dan niet verlatingsangst heeft. Maar daarnaast bepaal je ook het tempo en de duur van je training.

Lichaamstaal van je hond die wijst op verlatingsangst

Wanneer je hond verlatingsangst heeft, krijgt hij een paniekaanval op het moment dat je de deur verlaat. Deze paniek veroorzaakt een bepaald gedrag:

Vernieling: stukgebeten meubilair, verscheurde kussens, een kapot gekrabte deur,…

Plasjes

Voortdurend huilen/blaffen

Overgeven

Zichzelf pijn doen

Dit zijn allemaal gedragingen als reactie op de paniekstoornis die je hond ervaart wanneer je het huis verlaat. Deze gedragingen zijn duidelijk herkenbaar waardoor het makkelijker is om verlatingsangst vast te stellen.

Maar er zijn ook honden met verlatingsangst die op het eerste gezicht niet zo een duidelijke signalen vertonen, wanneer je thuiskomt lijkt het alsof er niets aan de hand is. Toch hebben ze duidelijke signalen die je kan vaststellen op het moment dat je een camera plaatst en je hond in de gaten houdt wanneer je het huis verlaat. Wanneer je hond verlatingsangst heeft, zal je ook dan duidelijke gedragingen kunnen observeren:

Zwaar hijgen

Kwijlen

IJsberen

Bevriezen/ verstijven

Zich verstoppen

Oncontroleerbaar trillen

Bij alle hierboven genoemde gedragingen is het belangrijk om je te realiseren dat je hond deze enkel vertoont op het moment dat hij alleen thuis is of dat hij ze intenser of van langere duur vertoont op het moment dat hij alleen is. Wanneer je hond dus plast in huis op momenten dat je thuis bent en hij doet dit ook op momenten dat hij alleen is, dan is het nodig om verder te onderzoeken wat er aan de hand is.

Naast deze overduidelijke signalen zijn er ook meer subtiele communicatiesignalen die je hond gebruikt. Ze kunnen erop wijzen dat je hond zich niet volledig op zijn gemak voelt wanneer hij alleen thuis is. Je kan het zien als een opbouw van de stress alvorens een paniekaanval uitbreekt. Maar het is belangrijk om te beseffen dat deze signalen ook andere oorzaken kunnen hebben dan verlatingsangst. De context waarin hij de signalen toont is hierbij van groot belang en ook de mate waarin hij deze signalen toont. Het is daarom essentieel om je hond te leren lezen in normale situaties, zodat je kunt bepalen wat normale lichaamstaal is en wat duidt op stress. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van dergelijke signalen. Maar onthoudt dat iedere hond anders is en zijn eigen set aan signalen gebruikt:

Tongelen

Gapen

Krabben/likken

Afschudden

Staart laag/ tussen de benen

Oren plat

Druk snuffelen

Lichaamstaal van je hond tijdens de verlatingsangst training

Wanneer je je hond leert om alleen thuis te zijn, is het heel erg belangrijk dat je zijn lichaamstaal observeert via een camera wanneer jij het huis verlaat. Je wil immers te allen tijde vermijden dat je hond een paniekaanval krijgt want dat betekent dat je hond een negatieve ervaring opdoet en leert dat alleen zijn toch heel erg akelig is. Op dat moment zal je merken dat je hond de tot dan toe bereikte tijd niet meer aan zal kunnen. Met andere woorden het bereiken van de paniekgrens zorgt ervoor dat je flinke stappen in je training moet terugzetten.

Het zijn de hierboven beschreven subtiele signalen die je zullen helpen een paniekaanval te herkennen. Het zijn immers deze signalen die voorafgaan aan de echte paniekaanval. Wanneer je de subtiele signalen ziet, kan je ingrijpen door de oefening te onderbreken. Je hond heeft zich op dat moment onprettig gevoeld maar je hebt wel een paniekaanval vermeden.

Belang van het bepalen van een baseline lichaamstaal bij je hond

Wanneer je met de lichaamstaal van je hond aan de slag gaat, is het belangrijk om een baseline vast te stellen. Dit betekent dat je observeert welke signalen je hond allemaal vertoont wanneer hij in een relaxte toestand is. Op die manier kan je makkelijker vaststellen wanneer je hond stress ervaart.

Een voorbeeldje ter verduidelijking: wanneer je hond relaxed is zie je hem af en toe een keertje tongelen. Dit zou dan je baseline zijn. Wanneer je vervolgens begint met oefenen op het alleen zijn en je hond tongelt een paar keer tijdens een sessie, is dit niet meteen iets om je zorgen over te maken, omdat je nu éénmaal weet dat hij dit af en toe doet. Maar wanneer je je hond dit nooit ziet doen in een relaxte toestand, maar wel een paar keer achter mekaar tijdens een trainingssessie dan weet je dat je hond zijn stress aan het opbouwen is.

Patronen in de lichaamstaal van je hond tijdens de verlatingsangsttraining

Wanneer je tijdens de trainingssessies je hond observeert, zal je merken dat hij iedere keer een set aan signalen inzet. Het kan zelfs zijn dat deze in een bepaalde volgorde voorkomen waardoor, eens je ze kent, heel makkelijk kan voorspellen wanneer je hond een paniekaanval zal krijgen.

Noteer dan ook iedere sessie alle signalen die je ziet bij je hond, zodat je de expert van zijn lichaamstaal wordt.

Wil jij graag hulp bij het leren lezen van je hond tijdens de verlatingsangsttraining?

 

Als hondengedragsdeskundige specialiseerde ik me in verlatingangst. Wil je graag iets doen aan het probleem van je hond en wens je wat meer informatie?