Wat moet je doen als je hond niet alleen thuis kan zijn? Een hond die niet alleen kan thuis zijn kan een enorme impact op je leven hebben. Op het internet vind je tal van quick-fix oplossingen om je hond leren alleen thuis te zijn. Maar om met de deur in huis te vallen: een quick-fix oplossing bestaat er niet. Je moet met je hond aan de slag: start een training waarbij je langzaam de tijdsduur uitbouwt zodat je hond leert om alleen thuis te zijn.

Een belangrijke valkuil waar je niet mag intrappen is dat je je hond gedurende deze training om niet alleen mag laten. Maar dat is misschien wel makkelijker gezegd dan effectief gedaan. Hoe krijg je dit voor mekaar?

Waarom mag je hond tijdens de training om niet alleen thuis blijven?

Wanneer je hond die vorm van verlatingsangst heeft waarbij hij angstig is om alleen thuis te blijven, resulteert elke keer dat hij alleen gelaten wordt in een paniekaanval. Om het snelste effect te bereiken tijdens je training, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond buiten de trainingsmomenten om niet alleen thuis is.

Stel je even het volgende scenario voor: jullie bouwen geleidelijk aan de tijd op totdat je hond comfortabel vijf minuten alleen kan blijven in een rustige en ontspannen staat. Omdat je hond gewend raakte aan het geleidelijke proces, kan hij deze kleine stapjes aan en kan je ook iedere keer weer een beetje tijd toevoegen. Maar wat gebeurt als je snel even naar de supermarkt moet en hem 15 minuutjes alleen laat?

Je hond kan deze tijdsduur nog niet aan, hij maakt een inschatting wanneer je terugkomt omdat dit zo is getraind. De eerste 5 minuten wacht hij geduldig af, maar de 6de minuut wordt hij toch al een beetje zenuwachtig. En hoe meer minuten verstrijken hoe zenuwachtiger hij wordt, tot hij op een bepaald moment een paniekaanval krijgt omdat hij langer alleen zit dan dat hij eigenlijk aankan. Je hond legt op dat moment een negatieve associatie en vindt alleen thuis zijn weer heel akelig. De kans is groot dat op het moment dat je vertrekt hij terug een paniekreactie krijgt.

Het is dus van cruciaal belang om consistent te zijn in je training en ervoor te zorgen dat je hond niet alleen wordt gelaten buiten de geplande trainingsmomenten. Op die manier voorkom je dat negatieve associaties worden versterkt en kun je geleidelijk aan de verlatingsangst van je hond verminderen.      

Oplossingen voor het niet alleen kunnen laten van je hond

Vaak is het helemaal niet alleen laten van hun hond, een grote struikelblok voor mensen om aan de training te beginnen. Want hoe doe je dat in godsnaam, je hond helemaal niet meer alleen laten?

Dit kan (zeker in het begin) wat gepuzzel van je vragen. Agenda’s naast mekaar leggen en oplossingen zoeken. Met een beetje geluk kan je een aantal dagen van thuis werken of mag je je hond mee naar het werk nemen. Dat kan al wat gepuzzel schelen. Misschien kan je de agenda’s van je gezinsleden naast mekaar leggen en op die manier een oplossing vinden. Maar wat op die momenten dat er niemand binnen het gezin beschikbaar is? Hieronder wat ideetjes die je kan gebruiken om ervoor te zorgen dat je hond niet meer alleen moet zijn:

Gratis opties

Er zijn zeker heel wat gratis opties voor handen:

Je eigen netwerk: misschien zijn er in je eigen netwerk wel mensen die op je hond willen passen. Denk hierbij aan familie, vrienden, buren, vrienden van vrienden, andere mensen met een hond (eventueel met verlatingsangst) waarbij jullie op mekaars hond kunnen passen,…

Aap VZW (aapvzw.be) heeft een project opgezet waar mensen zich vrijwillig kunnen opgeven als plusbaasje. Check of aap vzw actief is in je buurt.

Er zijn diverse Facebookgroepen waar je een gratis oppas kan vinden: zo is er onder andere hondenoppas gezocht/aangeboden, hondenoppas en uitlaat provincie antwerpen, honden oppas (Nederland). Uiteraard best even checken of de hondenoppas in kwestie referenties heeft.

Plaats een oproep in de facebookgroep van je gemeente: misschien zijn er studenten die graag een centje bijverdienen, gepensioneerden die graag het gezelschap van een dier willen of mensen die zelf door omstandigheden zelf geen hond in huis kunnen nemen en graag op de jouwe willen passen.

Hang een oproep in je supermarkt of bij je bakker.

Indien er geen mogelijkheden zitten tussen de gratis opties of je gratis opties geen tijd hebben zijn er ook nog steeds betalende opties:

Via pawshake.be kan je op zoek gaan naar een hondensitter die aan huis komt.

Je kan ook op een professionele uitlaatservice beroep doen wanneer je een paar uurtjes wegmoet. Ze komen dan naar je thuis en doen een wandeling met je hond. Zorg er wel voor dat ze blijven tot je zelf terug thuis bent.

Moet je een hele dag weg? Dan kan je hond misschien terecht bij een professionele dagoppas.

Hou er rekening mee dat wanneer je hond schrik heeft van mensen, je ervoor zorgt dat hij de ‘vreemde’ kent en een band mee heeft, alvorens je hem alleen bij deze ‘vreemde’ achterlaat.

Ter afronding

Hoewel het een uitdaging kan zijn als je hond niet alleen kan zijn, is training de sleutel om dit probleem aan te pakken. Vermijd het alleen laten van je hond buiten de trainingsmomenten om, om negatieve associaties te voorkomen. Overweeg het inschakelen van je netwerk, online platforms of betaalde opties voor het vinden van een geschikte hondenoppas. Met geduld en de juiste ondersteuning kun je je hond helpen om geleidelijk beter alleen thuis te kunnen zijn.

Gratis minigids

Veel gemaakte fouten bij training van verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?

Veel gemaakte fouten bij training van verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?