Alvorens je een verlatingsangsttraject start, vind ik het belangrijk je zoveel mogelijk informatie te geven waaraan je je kan verwachten tijdens het traject. Dit zal je helpen verwachtingen te scheppen over wat je de komende tijd te wachten staat. Hieronder vind je vijf aandachtspunten die ik belangrijk vind om met je te delen alvorens je in een traject stapt om je hond te leren alleen thuis te blijven.

1 Je hond maakt trage vooruitgang

De vooruitgang die je hond maakt, verloopt traag; soms tergend traag. Maar dit is volkomen normaal: we veranderen zijn gedrag dat gekoppeld is aan een negatieve emotionele toestand namelijk angst/ paniek. Angst ombuigen vraagt nu éénmaal heel erg veel tijd.

2 Je hond zal ups & downs hebben

Het traject zal in ups en downs verlopen, wees dus niet teleurgesteld bij een terugval. Dit zal gebeuren. De ene dag kan je hond 20 minuten alleen thuis blijven en de volgende dag stort hij in na 1 minuut. Het kan zijn dat je hond toevallig een slechte dag heeft, of zich wat minder goed voelt. Het is informatie die we meenemen naar een volgende training zodat we het tempo van je hond kunnen blijven aanhouden. Het is belangrijk dat hij zich comfortabel en veilig voelt.

3 Je trainingsplan is flexibel

Er bestaat een kans dat we factoren vanuit de omgeving moeten aanpassen tijdens het uitvoeren van het trainingsplan. Zo kan het zijn dat we ontdekken dat bepaalde geluiden van buiten je hond heel erg onrustig maken. In dat geval moeten we ervoor zorgen dat we deze geluiden overstemmen binnenshuis. Dit zal voor iedere hond anders verlopen en zijn zaken die samen tijdens het traject doorlopen.

4 Stel je verwachtingen bij indien nodig

In je hoofd stel je misschien bepaald tijdsdoel alvorens het traject te starten. Maar je realiseer je dat de tijdsduur langzaam aan wordt opgebouwd. Stel daarom realistische doelen en wees blij wanneer je even een heel snelle boodschap kan doen aan het einde van het traject. Zodra jullie de kleinere doelen hebben bereikt, kunnen jullie de lat hoger leggen.

5 Vier ieder ministapje dat je hond maakt

Ieder stapje dat je kan zetten in het veranderen van het gedrag van je hond is een win. Dit kan zijn dat je merkt dat je hond sneller tot rust komen tijdens de opwarming of dat je hond minder snel naar de deur loopt eens je die hebt dicht getrokken bij het naar buiten gaan. Misschien gaat je hond voor een eerste keer liggen tijdens de training. Zoek naar deze kleine veranderingen en apprecieer ze.

Vrijheid & gemoedsrust

Het kan wat tijd nemen maar uiteindelijk zal je meer vrijheid en gemoedsrust krijgen. Vertrouw in het proces en je zal je doelen bereiken: je vrijheid mét een gemoedsrust dat je hond niet langer in paniek raakt wanneer hij alleen thuis is.

               

Hoe train je verlatingsangst dan wel?

Het is belangrijk dat wanneer je verlatingsangst traint, je de emotie van je hond verandert. Dit kan je enkel doen door een trainingsschema op maat te volgen gecombineerd met een aantal managementtechnieken. Wil je hier graag meer over weten? Boek dan vrijblijvend je gratis inzichtsgespek.

 

Gratis minigids

Veel gemaakte fouten bij training van verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?

Veel gemaakte fouten bij training van verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?