In de reeks van mytes is het deze keer tijd om na te gaan waar het geven van kauwsnacks voor vertrek niet genoeg is bij verlatingsangst van je hond. Dit advies wordt vaak met goede bedoelingen gegeven, met als doel de hond niet bewust te laten zijn van het vertrek en daardoor angst te voorkomen. Daarnaast wordt gedacht dat dit de hond kan helpen om het vertrek te associëren met iets positiefs. Laten we eens nader bekijken of deze aanpak werkelijk effectief is.

Je hond met verlatingsangst een kauwsnack geven vlak voor je vertrekt als afleiding: Een Tijdelijke Fix

Het lijkt logisch om je hond een smakelijke kauwsnack te geven voordat je vertrekt, in de hoop dat dit hem zal afleiden. Hoewel dit misschien even werkt, is het belangrijk om te begrijpen dat verlatingsangst een diepere kwestie is. Je hond heeft te maken met een paniekstoornis en simpelweg afleiden verhelpt niet de kern van het probleem. Wanneer de kauwsnack op is en je hond beseft dat je weg bent, kan de paniek alsnog toeslaan. Deze benadering richt zich niet op het aanpakken van de onderliggende emoties en leidt vaak tot een negatieve ervaring voor je hond.

Stel je voor dat je zelf sprekersangst hebt en vlak voor je presentatie wat chocolade krijgt om je even af te leiden. Hoewel dit tijdelijk kan helpen, komt je angst al snel weer terug zodra de afleiding wegvalt. Hetzelfde gebeurt met je hond. Hoewel de kauwsnack tijdelijk kan afleiden, zal de angst voor het alleen zijn al snel terugkeren en kan je hond in paniek raken. Dit leidt tot een cyclus waarin je hond weliswaar tijdelijke verlichting ervaart, maar geen blijvende oplossing vindt voor zijn verlatingsangst.

Kauwsnacks voor vertrek bij verlatingsangst van je hond kan voorspeller worden van angstige alleen tijd

Stel je voor dat je telkens een traktatie krijgt voordat je een angstaanjagende situatie tegemoet gaat. Deze traktatie zou dan een voorspeller worden van die angst, en je zou uiteindelijk angstig worden bij het zien van die traktatie. Hetzelfde fenomeen kan optreden bij je hond. Als je consequent kauwsnacks gebruikt voordat je vertrekt, kan dit resulteren in het koppelen van de traktatie aan het gevoel van angst en stress.

Vaak eten honden met verlatingsangst niet wanneer ze alleen thuis zijn

Net zoals bij mensen, kan stress ook bij honden fysieke reacties veroorzaken. Denk aan die keer dat je je maag in de knoop voelde voordat je een spannende presentatie moest geven. Bij honden met verlatingsangst kan de stress ervoor zorgen dat ze hun eetlust verliezen wanneer ze alleen thuis zijn. De stress en angst nemen de overhand en hun gebruikelijke trek in eten verdwijnt tijdelijk. Waneer je je hond met verlatingsangst dus een kauwsnack geeft vlak voor vertrek, is de kans groot dat die kauwsnack er nog zal liggen wanneer je thuis komt.

Hond met verlatingsangst kauwsnack voor vertrek

Effectieve Training voor Verlatingsangst

Bij verlatingsangst gaat het om het veranderen van de emotionele reactie van je hond. Dit vereist een op maat gemaakt trainingsplan in combinatie met effectieve managementtechnieken. Als je graag wilt weten hoe je dit kunt aanpakken en je hond kunt helpen, nodig ik je uit voor een gratis inzichtsgesprek.

Inzichtsgesprek

Zou je graag verdere stappen willen zetten bij je hond te leren alleen thuis te zijn? Plan dan hier een vrijblijvend online adviesgesprek in. Samen bekijken we wat je aan je training kan veranderen.

Liesbet Jacobs

Gratis minigids

Veel gemaakte fouten bij training van verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?

Veel gemaakte fouten bij training van verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?