Het gebruik van de bench en verlatingsangst bij je hond is een heel erg controversieel onderwerp. Misschien heb je zelf al het advies gekregen om je hond alleen te leren thuis zijn door hem achter te laten in de bench. Immers, wie wil er nu na een lange werkdag thuiskomen en zijn hele huis overhoop aantreffen: de kussens van je zetel stukgebeten, een stuk uit de keukenstoel of de tafel, een plasje op het tapijt of een kapotgekrabte deur.

De bench zou dan als een veilige en comfortabele schuilplaats dienen én voorkomen je hond het huis vernielt of zichzelf pijn doet op het moment dat hij alleen thuis is. Een win-win toch?

Maar is dit echt wel zo? Is je hond gebaat alleen te blijven tijdens zijn alleen tijd? Daar gaan we hier verder op in. Maar om hier een antwoord op te kunnen geven, is het belangrijk om te begrijpen wat verlatingsangst is.

Wat is verlatingsangst?

Verlatingsangst kan vele vormen aannemen, daarover vind je meer in dit artikel. Dit artikel vertrekt vanuit de vorm van verlatingsangst waarbij je hond schrik heeft om alleen thuis te zijn. Dit kan angst zijn omdat jij, zijn speciale persoon, niet aanwezig is, of dat hij angst heeft op het moment dat hij helemaal alleen is.

Een bench lost de (verlatings)angst bij je hond niet op

Bij deze vormen van verlatingsangst, spreken we over een paniekstoornis: je hond is in paniek omdat hij alleen thuis moet blijven. En die los je niet op door je hond op te sluiten in een bench op het moment dat je vertrekt en hij alleen thuis achterblijft. Het is waar dat je hond op die manier niets meer kan vernielen of onderplassen maar de oorzaak van het probleem is hierbij nog steeds niet opgelost. Het is belangrijk om je te realiseren dat je hond je meubilair niet met opzet vernielt of je huis onderplast omdat hij dit leuk vindt om te doen.

Je hond is in paniek omdat hij alleen thuis is, en uit dit via zijn gedrag. Gedrag komt namelijk altijd voort uit een bepaalde emotie: je hond heeft enorm veel schrik probeert en uit dit door iets te doen. Zo kan hij zijn dat hij jou probeert te zoeken en krabt aan de deur waardoor je bent buitengegaan, dat hij kauwt op een stoel omdat zijn stress te kanaliseren, dat hij blaft in de hoop dat je terug naar huis komt of dat hij overal plasjes achterlaat van de stress. Dit gedrag zorgt ervoor dat je hond zich beter voelt, hij doet dit niet omdat hij stout is. Het is een reactie op zijn angst.

Wanneer je je hond dus opsluit in een bench, dan is hij nog steeds alleen thuis en is hij nog steeds in paniek. Weliswaar in de bench dan.

Alleen thuisblijven in een bench kan zorgen voor verhoogde stress en paniek

Voor sommige honden kan alleen achterblijven in een bench zorgen voor meer stress en paniek. Sommige honden vinden een bench rustgevend en ontspannend, terwijl anderen zich opgesloten en claustrofobisch voelen. In dit geval spreken we ook van afzonderingsangst of opsluitingsangst. In de praktijk gaat deze vorm van angst vaak samen met verlatingsangst. Uit de praktijk blijkt dat veel honden die een fobie hebben om alleen thuis te blijven ook een fobie voor de bench hebben. Net omdat ze erin opgesloten worden op momenten dat ze alleen thuisblijven. Waarom dat zo is? Daar is geen bewijs voor maar er gaan vermoedens op dat de bench een extra gevoel van isolatie aan de hond geeft. Het is een extra stap die ze van jou verwijderd zijn. Sommige honden proberen daarom te ontsnappen uit de bench door te kauwen, te krabben of de tralies te breken, wat kan leiden tot ernstige verwondingen.

 

bench en hond alleen thuis

Voor een hond met verlatingsangst is een bench geen veilige haven

Wanneer een hond met verlatingsangst in de bench wordt geplaatst tijdens momenten van stress of angst, kan dit leiden tot negatieve associaties met de bench zelf. De hond kan de bench dan namelijk associëren met angstige situaties waardoor deze geen veilige haven meer voor hem is. De bench wordt daarentegen een bron van stress en angst. Eens je hond deze link met de bench heeft gelegd, is deze heel erg lastig te doorbreken en zal hij de bench steeds blijven zien als een onveilige plaats en angst bij hem oproepen.

Een bench beperkt de bewegingsvrijheid van je hond

Hoewel vaak wordt gezegd dat een bench een “veilige plek” is voor honden, kan het in werkelijkheid de bewegingsvrijheid van een hond beperken. Waneer je hond verlatingsangst heeft, is er een grote kans dat hij behoefte aan beweging en de mogelijkheid om zijn stress te uiten door rond te lopen of te kalmeren op zijn eigen manier. Een bench kan de hond echter beperken in zijn vermogen om deze natuurlijke gedragingen uit te voeren, waardoor zijn angstniveau kan toenemen.

Mythes over de bench bij verlatingsangsttraining

Als je online op zoek gaat naar informatie, zul je geconfronteerd worden met talloze misvattingen over het gebruik van de bench bij verlatingsangsttraining. Hieronder bespreek ik een aantal van deze misvattingen.

Je hond is op andere momenten relaxed in de bench dus dan kan hij dit ook tijdens de verlatingsangsttraining

Je hond doet het ’s nachts helemaal prima in de bench maar zodra je probeert vertrekken, krijgt hij het lastig op zijn vertrouwde plek. Dit lijkt misschien raar maar is het niet: je hond raakt in paniek wanneer je wil vertrekken en die paniek stopt niet in zijn bench. Maar waarom gaat dit ’s nachts dan wel?

Dit komt vaak voor en sommige honden hebben gewoon besloten dat ze op bepaalde momenten OK zijn in hun bench maar niet op andere momenten. Voor ons lijkt dit niet logisch maar voor je hond wel. Wanneer je de training start en je hond in paniek raakt wanneer hij in de bench moet, dan is de bench geen geschikt hulpmiddel bij de training.

Een bench is de enige effectieve methode om verlatingsangst te behandelen

Hierboven zijn al menig argumenten aangehaald om deze stelling te ontkrachten. Verlatingsangst is een paniekstoornis en uit de praktijk blijkt dat veel honden die een fobie hebben om alleen thuis te blijven, ook een fobie hebben om in de bench te blijven. Wanneer je hond een paniekaanval krijgt, kan het zelfs zijn dat hij een negatieve associatie legt met de bench en deze niet meer als een veilige haven zal zien.

Een hond moet langdurig in de bench worden gehouden om te leren omgaan met verlatingsangst

Niets is minder waar. Je hond het laten uitzingen in de bench, geduld hebben tot hij stopt met janken of blaffen, betekent niet dat hij plots geen angst meer zal hebben. Wanneer je hond jankt of blaft op het moment dat hij in de bench verblijft tijdens de training, betekent dat hij een paniekaanval heeft. De paniek en angst omdat hij alleen thuis is, verdwijnt niet omdat hij plots stopt met janken of blaffen. Je hond is nog steeds heel erg bang, alleen heeft hij door dat zijn gejank of geblaf helemaal geen zin heeft en hij geeft het op. Dus ja, het gejank stopt maar je hond zijn probleem is daarmee niet opgelost. Erger nog op termijn kan dit ervoor zorgen dat je hond in een stadium van aangeleerde hulpeloosheid komt.

Een onverwoestbare bench/ bench speciaal voor verlatingsangsttraining lost het probleem op

Als je nu pech hebt dan zou je hond zich wel eens lelijk kunnen verwonden door hem op te sluiten in een bench. Sommige honden proberen namelijk uit te breken door de tralies kapot te bijten of zich door een kleine opening te wringen. En dat is niet zonder gevaar. En dan lees je het advies een onverwoestbare bench te kopen. Dé bench die helpt bij honden met verlatingsangst.

Je zal ondertussen wel doorhebben dat ook deze benches het probleem van je hond niet oplossen. Het is waar dat je hond zich misschien niet meer kan verwonden maar alle bovenaangehaalde argumenten blijven van toepassing. Hij zit met angsten die hij niet kan uiten omdat hij opgesloten is in een bench. Ja, het kan zorgen dat je huis niet overhoopt gehaald wordt, het kan zijn dat je hond zichzelf geen pijn doet wanneer hij opgesloten zit, hoewel hij dit ook nog in de bench kan doen. Maar de paniek waarmee je hond zit, is hiermee niet opgelost.

 

de bench en verlatingsangstraining

Hoe weet ik nu of mijn hond het lastig heeft in de bench wanneer hij alleen is?

Het is belangrijk op te merken dat elke hond een uniek individu is en dat sommige honden wellicht positief reageren op een bench tijdens de training van verlatingsangst. Het is echter essentieel om de behoeften en comfort van de hond voorop te stellen en alternatieven te overwegen die beter aansluiten bij zijn specifieke situatie.Maar hoe weet je dit nu?

Observatie van de lichaamstaal van je hond is de sleutel om te weten hoe je hond zich voelt. Wanneer je hond communiceert dat hij zich niet prettig voelt in de bench, dan is de bench geen geschikt hulpmiddel om je hond in achter te laten wanneer hij thuis. Wanneer je startte met verlatingsangst training, kan de bench in dat geval het trainingsproces een stuk lastiger maken.

Uiteraard is je hond in de bench niet in staat om je tapijt onder te plassen, te kauwen op je meubilair, je sofa te vernielen of je deur kapot te krabben. Dus enkel op deze zaken afgaan om vast te stellen of je hond zijn alleen tijd aankan zijn niet van toepassing. Je hond kan in de plaats hiervan beginnen blaffen of huilen maar het kan ook zijn dat hij andere signalen vertoont. Het plaatsen van een camera én de lichaamstaal van je hond observeren zijn dus een absolute must om vast te stellen of je hond verlatingsangst heeft.

Inzichtsgesprek

Zou je graag hebben dat ik een keertje met je meekijk? Boek hier dan vrijblijvend een inzichtsgesprek in.

Maar waar moet mijn hond dan blijven wanneer ik weg moet?

Het is inderdaad bijna onmogelijk om je hond overal mee naar toe nemen. Maar op het moment dat je aan een training start is het cruciaal dat je je hond niet alleen thuis laat. Op die momenten zal hij, als hij te lang alleen thuis is, een paniekaanval krijgen en neem je forse stappen terug in je training. Maar hoe doe je dat dan om je hond helemaal niet alleen thuis te laten? Het vergt wat planningswerk van jouw kant, in dit artikel kan je wat inspiratie opdoen.

Hoe train je dan wel?

De bench en verlatingsangst bij je hond is geen noodzakelijke combinatie om te trainen. Het is perfect mogelijk de bench achterwege te laten en je hond te leren alleen thuis te zijn.

Het is absoluut mogelijk om verlatingsangst te trainen zonder je hond op te sluiten in een bench. Voor veel honden zal de training sneller verlopen net omdat hij zich geen zorgen moet maken over die bench waar hij niet uitkan.

Wil je weten hoe je dan wel traint? Download dan nu mijn gratis minigids.

Gratis minigids

Veel gemaakte fouten bij training van verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?

Veel gemaakte fouten bij training van verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?

Hoe nu verder?

Heb je het gevoel dat je wat hulp kan gebruiken om je hond te leren alleen thuis te zijn? En wil je dat graag onder deskundige begeleiding doen.