Oorzaken van verlatingsangst bij je hond: Wil je niets liever dan dat je hond gelukkig en ontspannen is, zelfs wanneer je hem voor korte tijd alleen moet laten. Helaas kan verlatingsangst een uitdagend probleem zijn dat het welzijn van zowel de hond als de eigenaar beïnvloedt. Vaak zoeken eigenaren de oorzaak bij zichzelf. Misschien denk je dat je iets verkeerd hebt gedaan in de opvoeding of heb je wel eens gehoord dat jullie band te sterk is, waardoor je hond niet zonder je kan zijn? Maar wat is daar nu van waar?
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is een psychologische aandoening waarbij de hond buitensporige angst ervaart wanneer hij wordt gescheiden van jou of wanneer hij alleen wordt gelaten. Naast deze twee vormen bestaan er ook nog andere vormen van verlatingsangst.
Wanneer je je hond wil leren om alleen thuis te blijven, is het belangrijk om te achterhalen welke vorm hij heeft. Want iedere vorm van verlatingsangst vergt een specifieke aanpak. Als je hier meer over wil weten kan je dit artikel lezen.
Oorzaken van verlatingsangst bij je hond
Verlatingsangst is een complex probleem en er zijn vele oorzaken die aan de basis ervan kunnen liggen. Hieronder kan je er meer over lezen over mogelijke oorzaken van verlatingsangst bij je hond.
1. Erfelijke aanleg voor angst
Sommige honden hebben van nature een grotere neiging tot verlatingsangst. De moeder of vader van je hond kunnen via hun genen angst en stress doorgeven. Dit maakt dat je puppy ook gevoeliger is voor angst en stress, en dus ook voor het hebben van verlatingsangst. Als je dus een hond hebt die met deze genen geboren wordt, is het heel erg lastig om als eigenaar verlatingsangst te voorkomen bij je hond.
2. Stress bij de moeder gedurende de zwanger-schap is één van de oorzaken van verlatingsangst bij je hond
Recent onderzoek heeft aangetoond dat het stressniveau van de moeder tijdens de zwangerschap van invloed kan zijn op het gedrag en de emotionele ontwikkeling van de pups, inclusief hun gevoeligheid voor verlatingsangst. Puppy’s pikken de emotionele toestand van hun moeder op, zelfs vóór de geboorte, en dit kan een blijvende impact hebben op hun gedrag. Je kan hierbij onder andere denken aan teven uit de broodfok. Deze honden lijden voortdurend aan stress, die ze dan tijdens hun zwangerschap doorgeven aan hun ongeboren pups.
Wanneer de moeder stress ervaart tijdens haar zwangerschap, kan dit de hormonale balans en de ontwikkeling van de hersenen van de pups beïnvloeden. Het kan hun stressresponsensysteem gevoeliger maken, waardoor ze later in het leven een verhoogde neiging tot angst en dus ook verlatingsangst kunnen vertonen. Dit betekent echter niet dat alle pups van gestreste moeders automatisch verlatingsangst zullen ontwikkelen. Het is slechts een van de vele factoren die het gedrag en de gevoeligheid van een hond kunnen beïnvloeden.
3. Het gedrag van de moeder
Het gedrag van de moeder ten opzichte van haar pups kan ook van invloed zijn op de ontwikkeling van verlatingsangst bij de pups. De manier waarop ze met haar pups omgaat en hen opvoedt, speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van hun emotionele veerkracht en het vermogen om zelfstandig te zijn. Wanneer een moeder bijvoorbeeld haar pups verstoot is dit een zeer traumatische ervaring voor hen, wat kan leiden tot angsten en dus bijgevolg ook verlatingsangst.
4. Socialisatie als puppy
Wanneer je je puppy in huis haalt is het belangrijk dat je hem voldoende socialiseert. Hierbij mag vooral niet vergeten worden dat de socialisatie op een correcte manier gebeurt. Een verkeerde socialisatie kan ernstige gevolgen hebben voor je hond.
Eén van de onderdelen die bij socialisatie zeker niet uit het oog mag verloren worden is het alleen leren thuis zijn van de puppy. Puppy’s moeten dit immers ook leren. In het nest zijn ze namelijk het gezelschap van hun mama en andere puppy’s gewoon. Wanneer ze dus hier vertrekken en dan na een paar dagen plots alleen zitten in een huis, kan dit bij sommige pups angsten oproepen en krijgen ze schrik om alleen thuis te blijven.
Maar het omgekeerde kan ook: Wanneer je je puppy constant vergezeld en nooit alleen laat, kan dit leiden tot angsten wanneer ze uiteindelijk plots wel alleen moeten zijn.
Het is daarom belangrijk om pups te leren dat alleen zijn normaal en veilig is, zodat ze kunnen leren om op een gezonde manier om te gaan met deze situatie. De tijd bouw je op een langzaam tempo uit zodat je puppy positieve ervaringen met het alleen zijn opdoet. Hierdoor zal hij zich meer op zijn gemak voelen wanneer hij alleen is en verminder je de kans op verlatingsangst.
In de praktijk blijkt dat veel pups deze abrupte overgang wel aankunnen en het geen problemen vormt op gebied van het ontwikkelen van verlatingsangst. Maar soms blijkt er toch een pupje te zijn dat moeite heeft om zich veilig te voelen alleen thuis en dat kan je op voorhand niet voorspellen.
5. Traumatische gebeurtenissen als één van oorzaken voor de verlatingsangst van je hond
5a. Tijdens het alleen zijn
Een traumatische gebeurtenis op het moment dat je hond alleen thuis is, kan een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van verlatingsangst. Denk hierbij aan een bepaald hard geluid zoals onweer, bepaalde werken,… dat je hond hoorde op het moment dat hij alleen was, een hevige storm, iemand die op het raam klopt en je hond verschrikt zich. Net als mensen kan een hond een negatieve ervaring opdoen die hem angstig en onzeker maakt over het alleen thuis zijn.
5b. In het verleden
Niet alleen een traumatische gebeurtenis tijdens het alleen zijn maar eender welke traumatische ervaring, zoals een ongeval, mishandeling, verblijf in een asiel,… kan een blijvend effect hebben op de angst en het zelfvertrouwen van je hond. Dit kan dus ook verlatingsangst versterken.
Het is belangrijk op te merken dat de impact van traumatische gebeurtenissen individueel kan variëren. Niet alle honden reageren op dezelfde manier op traumatische ervaringen.
6. Belangrijke of grote veranderingen in het leven van je hond
Grote veranderingen in het leven van je hond kunnen een impact hebben op zijn emotioneel welzijn en de ontwikkeling van verlatingsangst. Hier zijn enkele voorbeelden van dergelijke situaties:
Verhuis: Een verandering van huis of omgeving kan stressvol zijn voor je hond. Hij moeten wennen aan een nieuwe omgeving, nieuwe geluiden en geuren. Dit kan ertoe leiden dat je hond angstiger wordt wanneer hij alleen wordt gelaten in een tot nu toe onbekende omgeving.
Verandering in gezinssamenstelling: Dit kan bijvoorbeeld optreden bij scheiding, nieuwe huisgenoten of het overlijden van een familielid. Honden kunnen gevoelig reageren op veranderingen in de samenstelling van het gezin, wat kan leiden tot verhoogde angst en onzekerheid.
Veranderingen in gezondheidstoestand: Een hond die geconfronteerd wordt met een gezondheidsprobleem, een blessure of een operatie kan zich angstiger voelen wanneer hij alleen wordt gelaten. Pijn, ongemak of onzekerheid over hun gezondheid kan bijdragen aan verlatingsangst.
Maar is mijn hond zijn verlatingsangst dan mijn fout?
Een volmondige neen: de verlatingsangst van je hond is niet jouw fout. Zoals je merkt ligt de oorzaak van verlatingangst in één of zelfs meerdere van de hierboven opgesomde factoren. Over een aantal van deze oorzaken heb je helemaal geen controle: de genetische aanleg, de stress van de moeder tijdens de zwangerschap en het gedrag van de moeder naar haar pups toe. Als eigenaar heb je een invloed op de socialisatie en gewenning aan het alleen zijn thuis maar dit geeft geen garantie op het uitblijven van verlatingsangst van je hond. Je kan ook je hond zoveel mogelijk beschermen tegen traumatische ervaringen maar je kan niet alles 100% voorkomen. En ook dit geeft geen uitsluitsel dat je hond geen verlatingsangst zal ontwikkelen gezien andere oorzaken ook een rol spelen.
Het hebben van een te sterke band met je hond is ook geen oorzaak voor de verlatingsangst van je hond
Je kon ondertussen al lezen dat verlatingsangst voortkomt uit één of soms meerdere hierboven beschreven oorzaken: genetische aanleg, traumatische ervaringen, onvoldoende gewenning aan alleen zijn, grote veranderingen in het leven van een hond,… Het hebben van een te sterke band met jou is dus geen oorzaak van verlatingsangst.
Als je dus ergens te horen krijgt dat de band tussen jouw en je hond de oorzaak is voor de verlatingsangst van je hond en de oplossing erin ligt om meer afstand van hem te nemen of hem zelfs volledig te negeren, dan kan je dit advies best zo snel mogelijk naast je neerleggen en liefst zelfs vergeten.
Zou jij ook graag willen dat je hond zich veilig en ontspannen voelt wanneer hij alleen thuis is?
Als hondengedragsdeskundige specialiseerde ik me in verlatingangst. Wil je graag iets doen aan het probleem van je hond en wens je wat meer informatie?