Verlatingsangst is waarschijnlijk één van de meest uitdagende gedragingen van een hond om mee te leven. Je staat iedere keer voor de keuze: laat ik mijn hond alleen achter wetende dat hij in paniek zal schieten omdat hij alleen thuis is of blijf ik dan maar gewoon zelf thuis dan maak ik me tenminste geen zorgen over hem. Je hebt ondertussen al het één en ander geprobeerd om te werken aan het alleen thuis kunnen blijven maar niets hielp. Weet dan ook dat er veel mythes op Dr. Google te vinden zijn. In deze blog behandel ik een aantal van deze mythes.

Onthou echter wel dat iedere hond anders is en sommige van deze mythes jouw hond misschien net wel geholpen hebben. Maar in mijn ervaring, als iemand die werkt met honden met verlatingsangst, werken de onderstaande benaderingen niet voor de meeste honden en maken ze de situatie vaak alleen maar erger. Terwijl je deze wegen bewandelt, verspil je niet alleen je tijd en geld maar blijft jij en je hond ook lijden onder deze paniekstoornis.

Mythe # 1: Een tweede hond geneest de angst van je hond

Eén van de meest voorkomende mythes om je hond met verlatingsangst te helpen is er een tweede hond bij te nemen. In theorie is dit heel logisch: je nieuwe hond houdt je huidige hond gezelschap. Maar niet zo snel: op het moment dat jij of het hele gezin het huis verlaat, krijgt je hond een paniekreactie. Dat betekent dat de aanwezigheid van een tweede hond meestal geen oplossing is, dit compenseert niet de afwezigheid van jou of je gezinsleden.

De uitzondering bevestigt de regel: in bepaalde gevallen kan het nemen van een nieuwe hond het probleem van je huidige hond oplossen. Maar er bestaat geen garantie voor. Als je een nieuwe hond in huis wil halen, zorg dan dat dit vooral voor jou het gepaste moment is:

Je denkt er al een tijdje over om een tweede hond te nemen;

Je bent je ervan bewust dat je nieuwe hond je ook geld zal kosten in voeding, dierenarts, training,…;

Je bent je ervan bewust dat je nieuwe hond een tijdsinspanning zal vragen;

Je bent bereid het risico te lopen dat je nieuwe hond niet overweg zal kunnen met je huidige hond;

Je bent je ervan bewust dat de kans bestaat dat je nieuwe hond je huidige hond niet kan helpen met zijn verlatingsangst. In dat geval zal je alsnog op een andere manier aan de verlatingsangst van je huidige hond moeten werken;

Je bent bereid eventuele gedragsproblemen van de nieuwe hond aan te pakken.

Als je het bovenstaande hebt gelezen en op alle vragen eerlijk ‘ja’ kunt antwoorden, neem die nieuwe hond dan zeker in je gezin op. Als je echter twijfelt en niet eerlijk ‘ja’ kunt antwoorden op bovenstaande beweringen, dan luidt mijn advies om geen tweede hond in huis te halen om je huidige hond te helpen.

Neem alleen een tweede hond, omdat je nog een hond aan je gezin wilde toevoegen, en je klaar bent voor de extra kosten en tijd die dat met zich meebrengt.

Mythe #2: benchtraining verhelpt het probleem

Veel honden ervaren opsluitingsangst in combinatie met verlatingsangst, en voor hen verergert het opsluiten in een bench het probleem. Een hond in een ontsnappingsbestendige bench zetten zal de symptomen bestrijden (een hond kan je deurstijl niet vernielen als hij er geen toegang toe heeft), maar niet de oorzaak. De hond is nog steeds in een staat van extreme paniek; hij kan het alleen niet uiten, wat in veel gevallen de angst erger maakt.

Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog ‘de bench en verlatingsangst bij je hond

 

Mythe #3: Het is maar een fase. Ze groeien er wel uit

Aangezien verlatingsangst een paniekstoornis is, is het niet iets waar honden zomaar ‘uitgroeien’. Dit in tegenstelling tot een tijdelijke fase van angst, zoals een borstel die omvalt en je hond zich verschrikt en deze een paar dagen vermijdt. Paniek is van een heel andere categorie die alleen maar intenser wordt hoe vaker je hond aan het probleem, in dit geval alleen thuis moeten blijven, wordt blootgesteld.

Verlatingsangst is dus geen fase van voorbijgaande aard maar wordt na verloop van tijd alleen maar erger. Het is daarom belangrijk vroegtijdig in te grijpen en dit op een gepaste manier. Het is daarom ook belangrijk om goedbedoelde adviezen naast je neer te leggen omdat ze het probleem van je hond alleen maar erger maken:

 

Mythe #4: Meer beweging is de oplossing

Lichaamsbeweging is noodzakelijk voor de je hond. Het biedt een uitlaatklep voor (opgekropte) energie. Bovendien kan lichaamsbeweging gecombineerd worden met mentale verrijking. Omdat fysieke en mentale verrijking bijdraagt aan het welzijn van je hond, zal het steeds onderdeel uitmaken van een behandelplan voor verlatingsangst van je hond. Maar het zal de angst op zichzelf niet genezen. Wil je weten meer weten over mentale verrijking? Lees dan deze blog.

 

Mythe #5: Laat je hond met een speeltje spelen om hem bezig te houden

Een andere veelvoorkomende mythe zegt dat je je hond moet achterlaten met een voerspeeltje zodat hij zich kan bezighouden tijdens je afwezigheid. Waarom dit niet helpt, kan je lezen in de blog ‘Waarom kauwsnacks niet voldoende zijn bij verlatingsangst van je hond?

Gratis minigids

Veel gemaakte fouten bij training van verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?

Veel gemaakte fouten bij training van verlatingsangst én hoe een succesvolle training wel verloopt

Zoveel zaken die je al probeerde om je hond te leren alleen thuis te blijven maar niets dat werkte. Veel goedbedoelde adviezen op het internet die toch niet blijken te werken maar hoe komt dat nu? En vooral wat werkt er wel en waarom?